במסגרת תכנית הזה"ב (התמיכה בזקן המאושפז בבית החולים) במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב),
אחת המאושפזות שגויסה ונבדקה היא ס. ב. נ., אישה בת 84, אלמנה + 1, המתגוררת עם בתה, מקבלת 9 שעות סיוע בשבוע מהביטוח הלאומי.
חולה זו התאשפזה בעקבות ניתוח להוצאת גידול במעי הגס.
ברקע שני אשפוזים נוספים בשנה האחרונה.
תכנית הזה"ב כוללת נוהל עבודה מוגדר ומסודר, הכולל מספר שלבים.
עבור חולה זו, השלב הראשון כלל את איתור החולה בעזרת דו"ח ממוחשב ועל ידי אחות התוכנית, שפגשה אותה לסקירה ראשונית ואבחון הסיכון לסינדרומים גריאטריים שונים.
סקירה זו כללה ביקור אישי מעמיק וביצוע אבחונים שונים, כגון בדיקת מצבה הקוגניטיבי (אבחוני MiniCog
ו-CAM), הפונקציונאלי (אבחוני BADL ו-IADL) והנפשי (אבחון PHQ2), בדיקות ראייה, שמיעה ושינה וכן בירור מיצוי זכויות.
השלב השני כלל התייעצות והתערבות של צוות הרופאים הגריאטריים בתוכנית.
התערבותם כוללת מעבר מעמיק על הגיליון הממוחשב של החולה וכן ביצוע הערכה גריאטרית פרונטלית אל מול החולה, בעת הצורך.
במהלך האשפוז, החולה נמצאה בסיכון לסינדרומים הגריאטריים הבאים:
ירידה קוגניטיבית - עקב מצבה הרפואי החריף, לא ניתן להעריך במדויק את מצבה הקוגניטיבי. הומלץ לשלב ביקור מתנדב שיעבוד עימה באופן פרטני ואישי ויעודד גירויים קוגניטיביים. כמו כן, הומלץ להוציא את החולה מהחדר הנוכחי שלה ולהעבירה לחדר עם סביבה שקטה יותר.
דליריום - נמצא קושי בריכוז ומילוי הוראות, שהחל באופן אקוטי עם אשפוזה והשתנה במהלך היממה. הומלץ להקפיד על השגחה ונוכחות המשפחה.
הפרעה בניידות - לאור מצבה הכללי הייתה מרותקת למיטתה.
מעבר לכך, בוצעה רביזיה תרופתית על התרופות השונות שהחולה נוטלת. הומלץ להפסיק טיפול בתרופה שעשויה להחמיר כעת את הבלבול ולגרום לנפילות, ולהמשיך בנטילת התרופות הקבועות (הפסקתן עשויה לגרום לתגובת גמילה של בלבול).
השלב השלישי כלל ביקור של מתנדב, והתערבות פרטנית עם החולה.
אנו יודעים שעבור אדם מבוגר, אשפוז עשוי, לא פעם, להוות נקודת מפנה. לעיתים קרובות מדי, מאושפזים מבוגרים חווים נסיגה ביכולות הפיזיות והמנטליות שלהם, דבר המקשה על החלמה מלאה ועל חזרה למצב התפקודי טרם האשפוז.
התערבות המתנדב כוללת אירוח חברה, עידוד גירויים קוגניטיביים, סיוע בזמן הארוחה ועידוד ניידות.
עבור חולה זו, ביקור המתנדב איפשר שיחות על אקטואליה (בארץ ובעולם), על החדשות והאירועים האחרונים שהתרחשו, העלאת זיכרונות שונים (בעיקר ארוכי טווח) מחייה ובחינת מידת ההתמצאות בזמן ובמקום. פעולות אלו עשויות לסייע בשימור מצבה הקוגניטיבי ובמניעת התדרדרות קוגניטיבית.
מצבה הרפואי של החולה לא אפשר סיוע ניידות. עם זאת, המתנדב תרם לביקור חברתי, שאפשר הכרות אישית ומעמיקה, התייחסות, תשומת לב, תמיכה, עידוד ואוזן קשבת, וכן סייע בהנגשה בזמן ארוחת הצהריים.
על אף מצבה הקוגניטיבי של החולה, ניכר כי היא שמחה מהביקור ומתשומת הלב שניתנה לה. |
דברי תודה של המאושפזים:
1. "שמי א.ט. לא קיוויתי שיש אצלכם משלחת בשם תוכנית הזה"ב, שבאה אל החולה, עם כל מילות העידוד, ושאבנו מהם הרבה כוח והרבה נחת, ואין לי מילים איך להודות לכם על כך. יישר כוח ותמשיכו את זה כל עוד אתם יכולים, כי זה ממש מעודד, מועיל ומחסן את החולה".
2. "נחתו עלינו שתי בנות חמודות, פשוט לא תיארנו לעצמנו כמה מלאכים כאלה יכולים לעזור. זה דבר גדול, זה דבר מחמם, זה דבר מחזק. תמשיכו בעבודה שלכם, אתם פשוט מלאכים".
|
|
|
|
|
3. "שלום לכולם, הביקור של הבחורות המתנדבות כל כך פותח את הלב ומרגש אותנו, שיש עוד אנשים... אני מתרגשת... שחושבים עלינו ועל האנשים המבוגרים, שהם לבד. שירבו כמוהם... הם עושים עבודה נהדרת, במיוחד לבודדים, ושיבורכו. אני כל הזמן מתרגשת... במיוחד בערב חג זה, זה כל כך מרגש, שיש מישהו שעוד חושב עלינו, עם הביקור שלהם. עוד הפעם אני אומרת תודה על הכל ושירבו כמוהם". 4. "אני רוצה להודות למתנדבות שבאו לאיכילוב, לבית החולים, לחדר שלי, שנתנו לי תקווה, ובעזרתן אני מרגיש פי אלף יותר טוב מאשר שנכנסתי, ועכשיו אני הולך הביתה עם לב נקי ואני מודה להן מכל הלב, שאלוהים יעזור להן להמשיך בצורה הזאת, תודה רבה לכן וחג שמח".
|
|
|
|
|