הכנס את האזור לכאן
תוכנית הזה"ב
 
התמיכה בזקן המאושפז בבית החולים
תוכנית הזה"ב
תוכנית הזה"ב מבוססת על תכנית HELP - Hospital Elder Life Program העולמית, ומטרתה לשמר את התפקוד הקוגניטיבי והפיזי של זקנים המאושפזים בבתי חולים.

התוכנית מופעלת במספר בתי חולים בארץ, בהם המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי - איכילוב והקריה הרפואית לבריאות האדם – רמב"ם.
תוכנית HELP
תוכנית (Hospital Elder Life Program) HELP נוסדה על ידי פרופ' שרון אינווי (Prof. Sharon Inouye) מאוניברסיטת הרווארד (Harvard) בארה"ב.
מטרת התוכנית להקטין סיכון לדליריום ולירידה תפקודית וקוגניטיבית במהלך אשפוז של מטופלים זקנים.
מאז היווסדה, התוכנית מופעלת בבתי חולים רבים בעולם.
יעדי התוכנית כוללים שלושה רכיבים עיקריים:
1. שימור התפקוד הפיזי והקוגניטיבי של מטופלים לאורך האשפוז
2. שחרור מטופלים מאשפוז כשהם עצמאיים ככל הניתן
3. הקטנת אשפוזים חוזרים של מטופלים
 התוכנית כוללת צוות רב מקצועי ומתנדבים שעברו הכשרה יעודית, שפועלים עם המטופל במטרה להפחית סיכון
 להידרדרות במהלךהאשפוז באמצעות:
  • אוריינטציה וגירוי קוגניטיבי - שיחה בדגש על התמצאות, גירוי והפעלה קוגניטיבית, עידוד לשימוש בעזרי
          שמיעה וראיה
  • מתן כלים לשיפור השינה
  • עידוד לפעילות גופנית, ניידות ואכילה 
  • הרגעה ותמיכה
  • הדרכת בני המשפחה והמלווים
  • תכנון השחרור מבית החולים מראש ובהתאמה אישית
לאחרונה צורפה התוכנית לאיגוד הגריאטרי האמריקאי, ה-AGS (American Geriatrics Society).
כל מרכז רפואי שבוחר להשתתף בתוכנית הזה"ב נאמן ומחויב לתוכנית HELP העולמית, תוך ביצוע ההתאמות
הנדרשות לצרכיו.
לקריאה נוספת על תוכנית HELP העולמית
תוכנית הזה"ב – כל הפרטים שכדאי להכיר
חשיבות התוכנית

אשפוז של אדם זקן בבית החולים עלול להוות נקודת מפנה משמעותית עבורו. מחקרים רבים מצאו כי אשפוז עלול לגרום לירידה תפקודית ניכרת, להופעת מצב בלבולי חריף (דליריום) ולסיבוכים שכיחים כגון נפילות, פצעי לחץ, בעיות תזונה ואיבוד שליטה על הסוגרים.
מצב זה עלול לסכן את המטופל, להוביל לאשפוז ממושך, לשיקום, לאשפוז במוסד סיעודי ואף למוות. מדובר במחיר יקר למטופל, למשפחתו ולמערכת הבריאות. לפיכך, נדרש מאמץ יזום וממוקד לשמירה על רמת התפקוד שלו ולהגדלת הסיכוי שיוכל לשוב לאחר האשפוז לביתו.
מטרת התוכנית
שמירה על תפקוד קוגניטיבי ופיזי של זקנים המאושפזים בבית החולים. זאת, בכדי לאפשר להם להשתחרר ברמת תפקוד מיטבית, למנוע אשפוזים חוזרים ולסייע במעבר מבית החולים לקהילה.

אוכלוסיית היעד בתוכנית:
אוכלוסיית היעד כוללת זקנים בסיכון להידרדרות תפקודית, פיזית וקוגניטיבית במהלך האשפוז, אשר יכולים לשתף פעולה עם ההתערבויות המוצעות בתוכנית.
מהלך התוכנית
  • באיכילוב, מטופלים מעל גיל 70 עוברים תהליך סינון ראשוני ממוחשב, תוך 24 שעות מרגע אשפוזם, באמצעות כלי קצר ופשוט המבוסס על הרשומות הרפואיות.
 
  • באיכילוב, מטופל שמוגדר בסיכון לירידה תפקודית וקוגניטיבית, עובר הערכה על ידי אחות התוכנית, לאחריה גריאטר התוכנית מעריך את מצבו ומתנדב, שעבר הכשרה לתוכנית, מופנה אליו.
  • המתנדב משוחח עם המטופל תוך שילוב פעילויות שמטרתן שמירה על ההתמצאות ועל התקשורת עם הסביבה (כגון שיחות אוריינטציה, כרטיסי הפעלה, העלאת זכרונות, אקטואליה, פתרון תשבצים ועוד). כמו כן, המתנדב מעודד את המטופל לאכול ולשתות (בהתאמה לצרכים האישיים) וכן מסייע לו בתרגול ושמירה על ניידות (הפעלה במיטה וכן הולכה במידת האפשר).
  • המלווה שנמצא עם המטופל מקבל הדרכה לזיהוי ומניעת הדרדרות תפקודית וקוגניטיבית באשפוז.
  • לקראת שחרור המטופל מבית החולים, קופת החולים המבטחת ובמידת הצורך גורמים נוספים בקהילה, מעודכנים במצבו, במטרה לשמור על רצף  טיפול.
סרטון | תוכנית הזה"ב - הקריה הרפואית לבריאות האדם - רמב"ם
כוח האדם להפעלת התוכנית
 
בתוכנית פועל צוות שכולל אנשי מקצוע ומתנדבים.  
לקריאה על התפקידים השונים
תוצרי ידע
או עוד חומרים שכדאי לכם להכיר
לפניכם חומרים ודפי מידע על אופני הפעלת תוכנית הזה"ב בקריה הרפואית לבריאות האדם - רמב"ם ובמרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי - איכילוב.
התכנים כוללים את תרשימי הזרימה של התוכנית, המלצות להתערבות הצוות והמתנדבים, דפי שיווק ומידע למטופל ולבני המשפחה וחומרים רלוונטיים אחרים.
תוצרי ידע הקריה הרפואית לבריאות האדם - רמב"ם
תוצרי ידע המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי - איכילוב
מחקר מלווה - תוכנית הזה"ב
ככלל, מחקרי הערכה לתוכנית HELP העולמית העלו שיישום מיטבי של ההתערבויות במסגרתה יכול להפחית ואף למנוע סיכוני אשפוז ולסייע במניעת ירידה תפקודית. בנוסף, נמצא שהתוכנית הביאה לשיפור באיכות הטיפול בבית החולים ולשביעות הרצון של המטופלים. ניכר היה שהיא תורמת לחיסכון בעלויות הטיפול, לעלייה בשיעורי ההתנדבות בבית החולים ולהכרתו כמרכז מצוינות בתחום הטיפול הגריאטרי. 
מחקר מלווה – הקריה הרפואית לבריאות האדם - רמב"ם
מחקר מלווה – המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי - איכילוב
מדריך הפעלה לטיפול באנשים עם דמנציה בבתי חולים
המדריך מבוסס על למידה מתוכנית פיילוט שפעלה בשותפות של משרד הבריאות וג'וינט-אשל כחלק מיישום התוכנית הלאומית להתמודדות עם מחלת האלצהיימר ודמנציות אחרות ומניעתן. התוכנית התקיימה בארבעה בתי חולים ברחבי הארץ: בני ציון, שיבא, רמב”ם ואיכילוב ונועדה לעודד אותם לפתח מענה מיטבי למאושפזים עם דמנציה ו/או דילריום.
יעדיה כללו: הגברת ידע, מודעות ומיומנויות הטיפול של אנשי הצוות בנוגע לדמנציה ולדלריום, מתן התערבות וטיפול להפחתת סיכון להידרדרות תפקודית וקוגנטיבית נוספת במהלך האשפוז ושחרור מתואם עם הקהילה לשם יצירת רצף טיפול.

 
לקריאת החוברת - לחצו כאן
להצטרפות ויצירת קשר
תוכנית הזה"ב - הקריה הרפואית לבריאות האדם - רמב"ם
תוכנית הזה"ב - המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי - איכילוב

כל התמונות המופיעות באתר ובדפי הנחיתה נלקחו מהאתרים pixabay ו- freepik

צרו דפי נחיתה באמצעות inwise - שיווק בענן לעסק שלך